Music

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011

ΓΛΥΚΙΣΜΑ ΤΙΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ

480 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΔΟΨΙΧΑ
1/2 ΚΟΥΤΙ ΓΑΛΑ ΒΛΑΧΑΣ
2 ΧΑΡΤΑΚΙΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΥΔΟΨΙΧΑ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΓΕΤΕ 60 ΑΣΠΑΣΤΑ ΜΙΣΑ ΚΑΡΥΔΙΑ.ΤΑ ΒΑΖΕΤΕ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ.ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΤΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ Ή ΑΝ ΔΕΝ  ΕΧΕΤΕ ,ΤΑ ΚΟΠΑΝΙΖΕΤΕ ΣΕ ΓΟΥΔΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΨΙΛΑ.
ΡΙΧΝΕΤΕ ΤΟ ΓΑΛΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΓΥΑΛΙΝΗ Ή ΕΜΑΓΕ ΣΟΥΠΙΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΙΣ ΒΑΝΙΛΙΕΣ,ΤΗΝ  ΚΑΡΙΔΟΨΙΧΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΗ.(ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΗ ΤΗΝ ΡΙΧΟΥΜΕ ΛΙΓΗ ΛΙΓΗ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΟΛΗ).ΖΥΜΩΝΕΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΛΙΓΗ ΖΥΜΗ,ΤΗΝ ΠΛΑΘΕΤΕ ΣΕ ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΡΥΔΙΟΥ.ΚΟΛΛΑΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΠΑΛΙΤΣΑ ΑΠΟ 2 ΜΙΣΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ,ΕΝΑ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ,ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΕ ΣΕ ΓΥΑΛΙΝΗ ΠΙΑΤΕΛΑ.ΟΤΑΝ ΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΝ ΟΛΑ ,ΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ ΠΙΑΤΕΛΑ ΣΕ ΨΥΓΕΙΟ ΕΠΙ 12 ΩΡΕΣ.(ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΣΕΤΕ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ Ή ΝΑ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΙΣΕΤΕ ΜΕ ΧΡΩΜΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ.)                                   ΚΟΜΜΑΤΑΣ ΠΑΥΛΟΣ.

Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ


ΥΛΙΚΑ


          1  κιλό κιμά
           λιγότερο από μια φρατζόλα ψωμί (μουσκεμένο, μόνο την ψίχα)
            5-6 σκελίδες σκόρδο
             αλάτι, πιπέρι
             1 κουτ. κίμινο
              2 αβγά


ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ
          1 ντοματάκι pummaro
           2-3 σκελίδες σκόρδο
           αλάτι, πιπέρι
            λίγο κίμινο
            λίγη ζάχαρη
          λίγο λάδι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
                    Ζυμώνετε τον κιμά με όλα τα παραπάνω υλικά και τα πλάθετε σε σχήμα μακρόστενο. Τα τηγανίζετε και τα βάζετε σε απορροφητικό χαρτί.


Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Βάζετε σε μια κατσαρόλα λίγο λάδι και ρίχνετε 2-3 σκελίδες σκόρδο για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα, ανακατεύετε και τα αφήνετε να βράσουν. Όταν αρχίσει να δένει η σάλτσα, ρίχνετε τα τηγανισμένα σουτζουκάκια και τα αφήνετε στην κατσαρόλα να σιγοβράσουν, μέχρι να δέσει εντελώς η σάλτσα.

                                       

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011

ΜΠΑΝΟΦΙ

ΥΛΙΚΑ


1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ ή σαβαγιάρ (225 γρ)
2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα
500 μλ κρέμα γάλακτος
2-3 μπανάνες
τριμμένη σοκολάτα ή νιφάδες σοκολάτας



ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Ξεκινάμε με το καραμέλωμα του γάλακτος.
Βάζουμε σε κατσαρόλα τα 2 κουτιά με το ζαχαρούχο γάλα και προσθέτουμε αρκετό νερό, ώστε να τα σκεπάζει τελείως.
Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό χαμηλώνουμε την φωτιά, κλείνουμε την κατσαρόλα και τα ξεχνάμε για 2 ώρες. Τα αφήνουμε δηλαδή να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 2 ώρες. Σε 2ώρες το γάλα είναι έτοιμο, καραμελωμένο.Το γάλα διατηρείται 2-3 μήνες, φυλαγμένο σε σκιερό μέρος.
Στρώνουμε σε πυρέξ τα μπισκότα, αφού πρώτα τα έχουμε βουτήξει για πολύ λίγο στο γάλα, ώστε να μην μας διαλυθούν.
Πάνω από τα μπισκότα αδειάζουμε το καραμελωμένο γάλα και ισιώνουμε με ένα μαχαίρι ή σπάτουλα την επιφάνεια.
Πάνω από το γάλα αραδιάζουμε τις μπανάνες κομμένες σε λεπτές ροδέλες.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφικτή σαντιγί (ή χρησιμοποιούμε έτοιμη σαντιγί) και την απλώνουμε πάνω από όλα τα υλικά.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τριμμένη σοκολάτα ή νιφάδες σοκολάτας.
Το γλυκό διατηρείται στο ψυγείο.                  ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΜΜΑΤΑΣ


Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011

ΤΣΙΓΑΡΙΑΣΤΟ ΑΡΝΙ

ΥΛΙΚΑ


1 1/2 ΚΙΛΟ ΖΥΓΟΥΡΙ (ΟΧΙ ΜΠΟΥΤΙ)
2  ΝΕΡΟΠΟΤΗΡΑ ΛΑΔΙ
ΑΛΑΤΙ
ΠΙΠΕΡΙ


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


 ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΤΟ ΚΡΕΑΣ,ΤΟ ΚΟΒΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΛΕΚΑΝΗ  ΓΙΑ 2-3 ΩΡΕΣ.ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΚΑΨΕΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ,ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΧΝΑ,ΣΕ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ ΦΩΤΙΑ,ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΣΠΡΙΣΕΙ.ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΛΑΤΟΠΙΠΕΡΩΝΟΥΜΕ ΕΛΑΦΡΑ,ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ,ΕΛΑΤΤΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΨΗΘΕΙ ΓΙΑ 1 1/2 -2 1/2 ΩΡΕΣ .ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΣΧΕΔΟΝ ΣΤΕΓΝΟ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΛΑΔΙ.                                                  ΚΟΜΜΑΤΑΣ ΠΑΥΛΟΣ.

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ


600 γρ. βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κρόκους αυγών
2 φακελάκια βανίλια
2 κουταλάκια μπέικιν - πάουντερ
3 κουταλιές κονιάκ
250 γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροαλεσμένα
1 κιλό αλεύρι μαλακό
μισό κιλό ζάχαρη άχνη
λίγο ανθόνερο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ



Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι ν' ασπρίσει και συνεχίζετε με τους κρόκους, τη βανίλια, το μπέικιν - πάουντερ διαλυμένο στο κονιάκ, τα αμύγδαλα και προσθέτετε σιγά - σιγά το αλεύρι.
Ζυμώνετε αρκετή ώρα ώστε η ζύμη για τους κουραμπιεδες να γίνει μαλακή για να πλάθεται εύκολα.
Πλάθετε τους κουραμπιέδες και τους βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί. Τους ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 20' περίπου.
Μόλις τους βγάλετε, τους πασπαλίζετε με το ανθόνερο και την άχνη ζάχαρη.
Όταν κρυώσουν, τοποθετείτε τους κουραμπιεδες στην πιατέλα και τους πασπαλίζετε ακόμα μία φορά με ζάχαρη άχνη.                                                       ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΜΜΑΤΑΣ

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

ΥΛΙΚΑ




 4 φλ. λάδι
 1 φλ. ζάχαρη
 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
 1 φλ. αλυσίβα
 1 φλ. καφέ κονιάκ
 1 κ.γ. κανέλα
 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
 2 κιλά αλεύρι
Για το σιρόπι
  2 φλ. μέλι
 1 φλ. ζάχαρη
 1 φλ. νερό
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
  1/2 κιλό καρύδια ψιλοκοπανισμένα
  1 κ.γ. κανέλα
   1 κ.σ. ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τρία λεπτά αρκούν για να ανακατέψουμε το λάδι με τη ζάχαρη.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το σταχτόνερο, το κονιάκ, τη σόδα διαλυμένη, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το αλεύρι στο τέλος.
Ζυμώνουμε το μείγμα, το πλάθουμε και το ψήνουμε επί 35 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Τέλος, βάζουμε το σιρόπι να βράσει, και μόλις βράσει, κυλάμε πάνω τα μελομακάρονα και γαρνίρουμε.
ΤΕΛΟΣ.     ΚΟΜΜΑΤΑΣ ΠΑΥΛΟΣ.  

ΕΛΠΙΖΩ ΟΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ BLOG ΝΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ TO BLOG ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ...!!!
ΚΟΜΜΑΤΑΣ ΠΑΥΛΟΣ.

Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011

ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ

160 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΤΑΡΑΜΑΣ
160 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΨΙΧΑ ΨΩΜΙΟΥ(ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΟΥ)
1 1/2 ΦΛΙΤΖΑΝΗ ΤΣΑΓΙΟΥ ΛΑΔΙ ΡΑΦΙΝΕ
ΧΥΜΟΣ  1-2 ΛΕΜΟΝΙΩΝ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ)
2 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟΣ ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ
ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ(ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
                                                                                             
ΑΝ Ο ΤΑΡΑΜΑΣ ΕΧΕΙ ΙΝΕΣ ΚΑΙ ΛΙΠΗ,ΤΟΝ ΒΑΖΕΤΕ 10 ΛΕΠΤΑ ΣΕ ΧΛΙΑΡΟ ΝΕΡΟ ΝΑ ΞΑΛΜΥΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΕ.ΚΑΤΟΠΙΝ,ΤΟΝ ΣΤΑΓΓΙΖΕΤΕ ΚΑΛΑ. ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ,ΤΟΝ ΒΑΖΕΤΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΠΟΛ ΤΟΥ  ΜΙΞΕΡ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ.ΒΑΖΕΤΕ ΤΟ ΜΠΡΑΤΣΟ ΜΕ ΤΟ ΣΥΡΜΑ.ΜΟΥΣΚΕΥΕΤΕ ΤΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΥΒΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ.ΡΙΧΝΕΤΕ ΣΤΟ ΜΠΟΛ 1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΓΥΡΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΣΤΟ 1.ΑΦΟΥ ΠΑΡΕΙ 5-5 ΣΤΡΟΦΕΣ ,ΤΟΝ ΓΥΡΙΖΕΤΕ ΣΤΟ 2 ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΕΤΕ ΣΤΟΝ ΤΑΡΑΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΥΜΕΝΟ ΨΩΜΙ.ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΧΤΥΠΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΡΑΜΑ 1 ΛΕΠΤΟ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΕΤΕ ΛΑΔΙ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ,ΕΝΑΛΛΑΞ  ΜΕ ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ.ΓΥΡΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΣΤΟ 3  ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΧΤΥΠΗΘΕΙ Η ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ.ΚΛΕΙΝΕΤΕ ΤΟΝ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ 3-2-1-0.ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ , ΤΡΙΨΤΕ ΣΤΟΝ ΤΡΙΦΤΗ ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ ΕΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΛΥΜΕΝΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ.ΤΗ ΣΕΡΒΙΡΕΤΕ ΜΕ ΜΠΟΛ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΣΠΑΛΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΪΝΤΑΝΟ .ΤΗ ΓΑΡΝΙΡΕΤΕ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΩΝ.                                          ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΜΜΑΤΑΣ

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011

ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ

ΥΛΙΚΑ

2 ΚΡΟΚΟΙ ΑΥΓΩΝ
1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΚΟΦΤΟ ΖΑΧΑΡΗ
1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΚΟΦΤΟ ΑΛΑΤΙ
2 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙΑ ΞΙΔΙ ΛΕΥΚΟ
1 1/2 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΤΣΑΓΙΟΥ ΛΑΔΙ ΡΑΦΙΝΕ
ΧΥΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΙΠΕΡΙ(ΛΕΥΚΟ)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ ΣΤΟ ΜΙΞΕΡ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΠΟΛ ΚΑΙ                                           ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΠΡΑΤΣΟ ΜΕ ΤΟ ΣΥΡΜΑ.ΡΙΧΝΕΤΕ ΣΤΟ ΜΠΟΛ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ,ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ.ΑΝΟΙΓΕΤΕ ΤΟΝ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΣΤΟ 1 ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ ΤΟ  ΓΥΡΙΖΕΤΕ ΣΤΟ 2 ,ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ 5-6 ΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΥΡΙΖΕΤΕ ΣΤΟ 3.
       ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΧΤΥΠΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 1 ΛΕΠΤΟ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΕΤΕ ΤΟ ΛΑΔΙ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ,ΕΝΑΛΛΑΞ ΜΕ ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ(ΜΙΑ ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΛΑΔΙ,ΕΝΑ ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΛΕΜΟΝΙ)ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ.ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΤΙ Η ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ ΕΓΙΝΕ ΣΑΝ ΠΗΧΤΗ ΚΡΕΜΑ,ΓΥΡΙΖΕΤΕ ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ ΤΟΝ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΑΠΟ ΤΟ 3 ΣΤΟ 2,ΣΤΟ 1 ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ 0,ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΤΕ ΤΟ ΜΠΟΛ.ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ ΑΜΕΣΩΣ Ή ΤΗ ΒΑΖΕΤΕ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ.                                                                              ΚΟΜΜΑΤΑΣ ΠΑΥΛΟΣ

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΜΙΞΕΡ

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 17/11/11 ΜΕΧΡΙ 28/11/11 ΘΑ ΣΑΣ ΓΡΑΦΩ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΜΙΞΕΡ.

ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ ΤΣΙΠΣ

ΥΛΙΚΑ 
1 ΚΙΛΟ ΠΑΤΑΤΕΣ
ΛΑΔΙ Ή ΦΥΤΙΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΞΕΡ ΤΟΝ ΛΑΧΑΝΟΚΟΠΤΗ ΚΑΙ ΒΑΖΕΤΕ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΜΑΧΑΙΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΙΠΣ.ΒΑΖΕΤΕ ΚΑΤΩ ΤΟΝ ΛΑΧΑΝΟΚΟΠΤΗ ,ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΟΛ ΜΕ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΑΛΑΤΙ.ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΕ ΜΙΑ ΜΙΑ ΠΑΤΑΤΑ,ΤΗΝ ΠΛΕΝΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΙΧΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΛΑΧΑΝΟΚΟΠΤΗ.ΚΟΒΕΤΕ ΣΕ ΛΕΠΤΑ ΦΕΤΑΚΙΑ,ΠΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΛΑΤΙΣΜΕΝΟ ΝΕΡΟ.ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ.
          ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΛΙΓΑ ΛΙΓΑ ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ,ΤΑ ΡΙΧΝΕΤΕ ΣΕ ΛΕΠΤΟ ΣΥΡΜΑΤΙΝΟ ΤΡΥΠΗΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΣΠΑΛΙΖΕΤΕ ΜΕ ΛΙΓΟ ΑΛΑΤΙ.ΒΑΖΕΤΕ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΣΕ ΒΑΘΙΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΛΑΔΙ Ή ΦΥΤΙΝΗ ΝΑ ΚΑΨΕΙ,ΚΑΙ ΡΙΧΝΕΤΕ ΜΕΣΑ ΤΑ ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ.ΧΑΜΗΛΩΝΕΤΕ Ή ΣΒΗΝΕΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ(ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΥΡΙΣΟΥΝ) ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΞΕΡΟΤΗΓΑΝΙΣΤΟΥΝ ,ΤΑ ΒΓΑΖΕΤΕ ΜΕ ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΑ  ΣΥΡΜΑΤΙΝΗ (ΟΧΙ ΤΡΥΠΗΤΗ) ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΕ ΠΑΝΩ ΣΕ 5-6  ΧΑΡΤΙΝΑ ΠΕΤΣΕΤΑΚΙΑ.ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ,ΕΧΕΤΕ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΤΡΥΠΗΤΟ ΆΛΛΑ ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ ΝΑ ΣΤΡΑΓΓΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ.ΣΤΡΑΓΓΙΖΕΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΛΑΤΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΧΡΗΣΗ.
                                   
                                                                                                                                             ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΜΜΑΤΑΣ

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

ΜΟΥΣΑΚΑΣ

ΥΛΙΚΑ




1 κιλό μελιτζάνες
1 κιλό πατάτες
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
Μισό φλυντζάνι λάδι
2 κρεμμυδάκια ξερά ψιλοκομμένα
1 ποτήρι λευκο κρασί
1 κουταλια σ. πάστα τομάτας
λίγη κανέλα
αλάτι, πιπέρι
Υλικά για τη μπεσαμέλ :
6 κουτ Βούτυρο
8 κουτ. Αλεύρι
1 λίτρο Γάλα
1 Αυγό
αλάτι πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα βαθύ κατσαρολάκι βάζουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε με μία κουταλιά λάδι.
Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε μία κατσαρόλα με λάδι. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε.
Βάζουμε την πάστα διαλυμένη σε ένα ποτήρι νερό, την κανέλα, το αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε.
Σε ένα τηγάνι ροδίζουμε τις πατάτες. Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο γκριλ.
Σε ταψί απλώνουμε πρώτα τις πατατες, μετά τις μισές μελιτζάνες, από επάνω τον κιμά. Τέλος απλώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζανες.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνετε το βούτυρο με το αλεύρι και ρίχνετε το γάλα σιγά-σιγά. Ανακατεύετε να γίνει πηχτή η σάλτσα. Βγάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το αυγό. Αφού γίνει η μπεσαμέλ την απλώνουμε πάνω από τις μελιτζάνες και βάζουμε το ταψί στο φούρνο, για να μαγειρευτεί μέχρι να ροδοκοκκινίσει η μπεσαμέλ σε μέτριο φούρνο.
                                                                                                                                         ΚΟΜΜΑΤΑΣ ΠΑΥΛΟΣ

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011

ΣΟΥΦΛΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ !

ΥΛΙΚΑ



250 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
250 γραμμ. βούτυρο σε κομμάτια
5 αυγά
150 γραμμ. ζάχαρη
100 γραμμ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
1 πρέζα αλάτι




ΕΚΤΕΛΕΣΗ





Τοποθετούμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά, να λιώσουν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Τοποθετούμε τα αυγά με τη ζάχαρη σε μπολ. Με μίξερ χειρός τα χτυπάμε καλά να αφρατέψουν και να φουσκώσουν. Λίγη λίγη, πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα -αφού κρυώσει- στα χτυπημένα αυγά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι στο μείγμα και το διπλώνουμε απαλά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά 12 πυρίμαχα σκεύη ατομικά για σουφλέ (και μιας χρήσεως είναι τέλεια). Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Γεμίζουμε τα μπολάκια (ισομοιράζουμε το μείγμα).
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 9΄-10΄. Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε αμέσως με κρέμα γάλακτος ή παγωτό.

                                                                                                                           ΚΟΜΜΑΤΑΣ ΠΑΥΛΟΣ

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011

ΡΟΛΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΣΦΟΛΙΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

2 ΦΥΛΛΑ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ
500 γρ.ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
200 γρ. ΓΡΑΒΙΕΡΑ
200 γρ.ΓΚΟΥΝΤΑ
2 κ.σ. ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ
1 ΠΙΠΕΡΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΕ ΚΥΒΑΚΙΑ
ΛΙΓΟ ΜΑΙΝΤΑΝΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ
1/2 ΚΟΥΠΑ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΛΙΕΣ ΣΕ ΡΟΔΕΛΕΣ,8 ΛΙΑΣΤΕΣ  ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΕΣ
1 κ.γ ΑΛΑΤΙ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΕ ΑΛΑΤΙΣΜΕΝΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ 15 ΛΕΠΤΑ.ΤΟ ΚΡΥΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΒΟΥΜΕ ΣΕ ΨΙΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ.Σ'ΕΝΑ ΜΠΟΛ ΤΟ  ΑΝΑΜΙΓΝΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΤΥΡΙΑ ΤΡΙΜΜΕΝΑ ΣΤΟ ΧΟΝΤΡΟ ΤΡΙΦΤΗ,ΤΗ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ,ΤΗΝ ΠΙΠΕΡΙΑ,ΤΟ  ΜΑΙΝΤΑΝΟ,ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ,ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ.

ΜΟΙΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΥΛΙΓΟΥΜΕ ΣΕ ΔΥΟ ΡΟΛΑ.ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΤΑΨΑΚΙ ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 190 ΒΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ 30 ΛΕΠΤΑ.

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ


ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 1.700γρ.
ΤΟ ΧΥΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΞΥΣΜΑ ΑΠΟ 2 ΛΕΜΟΝΙΑ
1/2 φλιτζ.ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
1 ΣΚΕΛΙΔΑ ΣΚΟΡΔΟ
1 κ.σ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ
ΛΙΓΟ ΞΕΡΟ ΘΥΜΑΡΙ
1 ΚΛΑΡΑΚΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ
2 ΓΕΜΑΤΑ κ.γ ΑΛΑΤΙ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣ

1 ΚΕΣΕΔΑΚΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
1 κ.γ ΠΕΣΤΟ  ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ(ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ ΒΑΖΑΚΙΑ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ)
1 κ.γ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ
1 ΣΚΕΛΙΔΑ ΣΚΟΡΔΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ
ΜΙΑ ΠΡΕΖΑ ΑΛΑΤΙ.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΤΑΨΙ.ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΟΛΑΚΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ,ΤΗ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ,ΤΟ ΣΚΟΡΔΟ ΛΙΩΜΕΝΟ,ΤΟ ΘΥΜΑΡΙ,ΤΟ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ ,ΤΟ ΑΛΑΤΙ,ΤΟ ΧΥΜΟ ΤΩΝ ΛΕΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΞΥΣΜΑ ΥΟΥΣ . ΑΝΑΜΙΓΝΥΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΥΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ.ΑΠΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ.

ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΨΗΝΟΥΜΕ ΓΙΑ 1 1/2 ΩΡΑ ΣΤΟΥΣ 180 ΒΑΘΜΟΥΣ.ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΛΕΙΦΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΓΡΟ ΤΟΥ ΤΑΨΙΟΥ.ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΟΤΑΝ ΠΕΦΤΕΙ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΚΑΛΟ ΚΑΙ  Η ΠΕΤΣΑ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΡΟΔΙΝΟ ΧΡΩΜΑ.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΤΟ ΠΕΣΤΟ,ΤΗ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ,ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ ΣΚΟΡΔΟ.ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ.
                                                                                           ΚΟΜΜΑΤΑΣ ΠΑΥΛΟΣ

Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2011

ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ με σαλτσα ντοματα.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ.

800 γρ.ΚΙΜΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ
2 ΦΕΤΕΣ ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΟΡΑ
1 ΑΒΓΟ
1/2 ΜΑΤΣΑΚΙ ΜΑΙΝΤΑΝΟ
ΛΙΓΑ ΦΡΕΣΚΑ ΦΥΛΛΑ ΔΥΟΣΜΟΥ
1 ΚΡΕΜΜΥΔΙ
ΛΙΓΟ ΚΥΜΙΝΟ
1 ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΥΤΕΡΟ ΤΣΙΛΙ
ΛΙΓΟ ΑΛΑΤΙ
ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ ΚΑΙ ΛΑΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙ.


ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

6 ΩΡΙΜΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ
2 ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΣΕ ΚΥΒΑΚΙΑ
 ΞΥΣΜΑ ΑΠΟ 1 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
4 κ.σ ΞΙΔΙ
2 ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ
6 κ.σ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
1 κ.σ ΖΑΧΑΡΗ
1 κ. ΑΛΑΤΙ.
ΛΙΓΟ ΦΡΕΣΚΟ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ.

ΜΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΨΩΜΙ ΣΕ ΝΕΡΟ,ΤΟ ΣΤΥΒΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΟΛ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΜΑ.ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ,ΤΟ ΜΑΙΝΤΑΝΟ , ΤΟ ΔΥΟΣΜΟ,ΤΟ ΤΣΙΛΙ,ΟΛΑ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΑ,ΤΟ ΑΒΓΟ,ΤΟ ΚΥΜΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΑΤΙ . ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΙΜΑ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΓΙΑ 30 ΛΕΠΤΑ .ΠΛΑΘΟΥΜΕ
ΜΕ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ , ΤΑ ΑΛΕΥΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΓΑΝΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ 8 ΠΕΡΙΠΟΥ ΛΕΠΤΑ,ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠ'ΕΞΩ ΤΡΑΓΑΝΑ.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ ,ΤΡΙΒΟΥΜΕ ΤΙΝ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΙΦΤΗ . ΣΟΤΑΡΟΥΜΕ ΜΕ ΕΛΑΦΡΑ
ΤΟ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΠΕΡΙΑ ΜΕ ΛΙΓΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ.ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ,ΤΟ ΞΙΔΙ,ΤΟ ΞΥΣΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ,ΤΟ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑ 30 ΛΕΠΤΑ ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ
ΦΩΤΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΕΛΩΣΕΙ.


ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΑΖΙ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ.


(ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΤΕ ΤΟ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ).

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ


ΥΛΙΚΑ
ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ
  • 2 φλυτζάνια νερό
  • 3 φλυτζάνια ζάχαρη
  • λίγη κανέλα
  • 1/2 φλυτζάνι βούτυρο
  • 6 φλυτζάνια καρυδόψυχα
  • 1 κουτί φύλλο
  • φλούδα λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλλα
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
-Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 C

-Σε ένα μπωλ βάζετε τα καρύδια και πασπαλίζετε με λίγη κανέλλα

-Βουτυρώνετε το ταψί και στρώνετε 4-5 φύλλα, ραντίζοντας κάθε φύλλο με βούτυρο

-Βάζετε μία στρώση με την μισή γέμιση από τα καρύδια

-Από πάνω βάζετε 2 φύλλα, ραντίζοντας κάθε φύλλο με βούτυρο

-Βάζετε τα υπόλοιπα καρύδια

-Τελειώνετε με τα υπόποιπα φύλλα, ραντίζοντας κάθε φύλλο με βούτυρο

-Το τελευταίο φύλλο εκτός από το βούτυρο το ραντίζετε και με νερό

-Χαράζετε τα κομμάτια μπακλαβαδωτά και μπίγετε σε κάθε κομμάτι ένα γαρύφαλλο

-Ψήνετε για 1 ½ ώρα περίπου

-Αφήνετε να κρυώσει, σκεπάζετε και το αφήνετε 24 ώρες

-Φτιάχνετε το σιρόπι

-Βάζετε το νερό να βράσει με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά

-Αφήνετε να βράσει για 5-10 λεπτά

-Βγάζετε τα μυρωδικά και περιχύνετε το μπακλαβά                                              ΚΟΜΜΑΤΑΣ ΠΑΥΛΟΣ

Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011

Γλυκό σταφύλι



  




Υλικά:
1 κιλό σταφύλι (ρόγες)
1/2 κιλό ζάχαρη
1 φλυτζάνα νερό
2 κλωνάρια μοσχόχορτο
5-6 γαρύφαλλα
1 ξυλάκι κανέλλα

Εκτέλεση:
Πλένουμε το σταφύλι και βγάζουμε τις ρώγες από το τσαμπί.
Βάζουμε στην κατσαρόλα όλα τα υλικά και βράζουν σε σιγανή φωτιά.
Μόλις πάρουν βράση βγάζουμε τον αφρό από πάνω ώσπου να καθαρίσει.
Το αφήνουμε και ψήνεται μέχρι να ροδίσει και να δέσει το σιρόπι.
Μετά αφαιρούμε από μέσα το μοσχόχορτο και το μοιράζουμε στα βάζα!  ΑΦΙΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ.ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ.

Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

Μπαχαρικά .Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Το μπαχαρικό είναι το αποξηραμένο τμήμα ενός φυτού που περιέχει αρωματικές, πικάντικες και καυστικές ουσίες. Είναι γνωστό και με τις ονομασίες καρύκευμα και μυρωδικό.
Τα μπαχαρικά μπορεί να είναι φύλλα, σπόρια, καρποί, ρίζες, βολβοί και φλοιοί. Περιλαμβάνονται στις αρτυματικές ύλες και σύμφωνα με τον Ελληνικό κώδικα τροφίμων και ποτών αυτές είναι εκείνες που έχουν έντονο άρωμα και γεύση και η προσθήκη τους στα τρόφιμα γίνεται για να τους προσδώσουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και για να βελτιώσουν τη γεύση τους. Πολλά από τα μπαχαρικά έχουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντικαθιστούν τα διάφορα συντηρητικά που σε πολλές περιπτώσεις βλάπτουν την υγεία του ανθρώπου. Αλλά όμως απαγορεύεται αυστηρά η χρήση των μπαχαρικών σε τρόφιμα που έχουν αλλοιωθεί για να καλύψουν τη δυσάρεστη οσμή και γεύση τους.

Ιστορία

Το εμπόριο των μπαχαρικών είναι από τα αρχαιότερα και είχαν ανοιχθεί ολόκληρες εμπορικές οδοί για τη μεταφορά τους από την Ασία στην Ευρώπη. Τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή ελαίων, φαρμάκων, αφροδισιακών και διαφόρων τελετουργιών. Αρχαία βιβλία ιατρικής και βοτανολογίας αναφέρουν τα μπαχαρικά ως σπουδαία φάρμακα στην θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Τα θεωρούσαν ακριβά ως δώρα και τα εκτιμούσαν ιδιαίτερα.
Το 2000 π.Χ. υπάρχουν αναφορές για εμπόριο μπαχαρικών, ενώ στη Βίβλο αναφέρεται ότι μεγάλο τμήμα της τεράστιας περιουσίας του βασιλιά Σολομώντα οφείλεται στην πώληση μπαχαρικών. Η Αραβία υπήρξε τεράστιο κέντρο διακίνησης μπαχαρικών και οι άραβες έμποροι απέκρυπταν την πηγή παραγωγής τους. Η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας έγινε διεθνές εμπορικό κέντρο μπαχαρικών δεχόμενη τα μπαχαρικά από την Ινδία που στη συνέχεια προωθούνταν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Γύρω στο 10ο μ.Χ. αιώνα η Βενετία έγινε κέντρο εμπορίου και διακίνησης. Στα τέλη του 15ου αιώνα οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να σπάσουν το μονοπώλιο τηςΒενετίας και να ανοίξουν νέους δρόμους προς τις χώρες παραγωγής μπαχαρικών. Οι Πορτογάλοι θαλασσοπόροι έφεραν μπαχαρικά από την Ινδία περνώντας το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Το γεγονός αυτό και η παράκαμψη των μουσουλμανικών χωρών δημιούργησε νέα δυναμική, οδήγησε στην ανακάλυψη νέων χωρών και δημιούργησε τεράστια εμπορική κίνηση μεταξύ Ευρώπης και Άπω Ανατολής.

Χρήσεις, Προέλευση

Οι χρήσεις των μπαχαρικών είναι πολλές. Στη μαγειρική είναι απαραίτητο συστατικό σχεδόν κάθε συνταγής. Τα αιθέρια έλαια που εξάγονται από τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία, στην παρασκευή σαπουνιώνκαλλυντικών και πολλών άλλων. Τα φυτά από τα οποία προέρχονται τα μπαχαρικά είναι αυτοφυή ή καλλιεργούνται. Τα σπουδαιότερα μπαχαρικά είναι :
1.-Πιπέρι. Το γνωστότερο από τα μπαχαρικά, προέρχεται από το φυτό πέπερι. Έχει ιδιαίτερα καυστική γεύση και σχεδόν σε όλες τις συνταγές είναι απαραίτητη η προσθήκη του. Αρωματίζει και δίνει νόστιμη γεύση στα φαγητά. Υπάρχουν 2 είδη: το μαύρο και το λευκό.
Λευκό και Μαύρο πιπέρι
2.-Τσίλι-Καγιέν. Προέρχονται από νωπούς ή αποξηραμένους καρπούς των ειδών πιπεριάς άνουμ και φρούτεσκενς. Δίνουν καυτερή, πικάντικη γεύση σε διάφορα φαγητά, σούπες και σάλτσες.
3.-Καυτερή- γλυκιά πάπρικα-μπούκοβο. Από ποικιλίες πιπεριάς, μπαχαρικά χρήσιμα σε αρωματισμό φαγητών, στην παρασκευή λουκάνικων, σαλτσών κ.λ.π.
4.-Ρίγανη. Σημαντικό μπαχαρικό προέρχεται από αποξηραμένα φύλλα και άνθη του ομώνυμου φυτού. Χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική αλλά και ως αφέψημα, το οποίο αναφέρεται ως εξαιρετικό κατά του βήχα.
5.-Σκόρδο. Αποξηραμένο και τριμμένο σε σκόνη χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό και δίνει ωραία γεύση σε πολλά φαγητά.
6.-Άνηθος. Οι χλωροί βλαστοί του φυτού χρησιμοποιούνται στον αρωματισμό διαφόρων φαγητών.
7-Δάφνη. Τα φύλλα του δέντρου ως φρέσκα ή αποξηραμένα χρησιμοποιούνται στον αρωματισμό κοκκινιστών, σε σούπες κ.λ.π.
8.Κύμινο. Οι αποξηραμένοι καρποί του φυτού χρησιμοποιούνται στον αρωματισμό φαγητών, κυρίως πιάτων ανατολίτικης κουζίνας.
9.-Σουσάμι ή σησάμι. Τα σπόρια του φυτού έχουν μεγάλη οικονομική σημασία. Έχουν πολλές χρήσεις στη μαγειρική, αρτοποιία, ζαχαροπλαστική και στην παρασκευή ελαίου, χαλβά, ταχινιού κ.λ.π.
10.-Γαρίφαλο. Σημαντικό καρύκευμα, προϊόν του δέντρου γαριφαλόδενδρο, χρήσιμο για τον αρωματισμό πολλών τροφών και με πολλές χρήσεις στη ζαχαροπλαστική, αρτοποιία.
11.-Βασιλικός. Στη μαγειρική χρησιμοποιούνται κυρίως αποξηραμένα φύλλα της πλατύφυλλης ποικιλίας το άρωμα των οποίων μοιάζει λίγο με αυτό του γλυκάνισου. Αρωματίζει διάφορα ψητά, σαλάτες, βραστά, κοκκινιστά, σούπες κ.τ.λ.
Βασιλικός αποξηραμένος
12.-Δυόσμος. Τα αποξηραμένα ή χλωρά φύλλα του φυτού έχουν χρήσεις στη μαγειρική και στην παρασκευή αφεψήματος.
13.-Γλυκάνισο Τα σπόρια του φυτού χρησιμοποιούνται στην αρτοποιία, έχουν δε εξαιρετικές χωνευτικές ιδιότητες. Ακόμα έχουν χρήσεις στην παρασκευή αλκοολούχων ποτών, απαραίτητα στην παρασκευή του ούζου και ορισμένες φορές και του τσίπουρου.
14.-Δενδρολίβανο. Οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα του δενδρολίβανου χρησιμοποιούνται ως αρωματικό σε πολλά φαγητά. Στα ψητά δίνει μία ιδιαίτερη γεύση. Στη ζαχαροπλαστική το χρησιμοποιούν κυρίως στα γλυκά του κουταλιού. Έχουν ένα ευχάριστο άρωμα που μοιάζει με αυτό του τσαγιού και η γεύση του είναι ελαφρώς πικρή και λίγο καυτερή.
15.-Κανέλα. Από τα πιο γνωστά και κοινά μπαχαρικά, βγαίνει από το φλοιό του κανελόδενδρου και χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, στα λικέρ στη μαγειρική για τον αρωματισμό των φαγητών και στην αρωματοποιία.
Κανέλα
16.-Σινάπι. Οι σπόροι του φυτού χρησιμοποιούνται στην παρασκευή της μουστάρδας.
17.-Μοσχοκάρυδο. Οι σπόροι του δέντρου της μοσχοκαρυδιάς, με έντονο άρωμα και χρήσεις στην αρτοποιία, ζαχαροπλαστική, στην παρασκευή λουκάνικων, αρωματισμό κρεατικών και άλλες.
18. Κάρυ: Πρόκειται για μία αρκετά πικάντικη σκόνη, που παρασκευάζεται από κόλιανδρο, κύμινο, σπόρους μάραθου, κουρκουμά, κόκκους πιπεριού και κόκκινη καυτερή πιπεριά.
19. Τζίντζερ: Χαρίζει πικάντικο άρωμα στο ψάρι, το ψωμί και τα γλυκά

Αποθήκευση, Παγκόσμια παραγωγή

Τα μπαχαρικά πρέπει να διατηρούνται σε ξηρά μέρη χωρίς υγρασία έτσι ώστε να είναι καλή η ποιότητα τους. Οι συσκευασίες αποθήκευσης πρέπει να είναι άοσμες και τα μπαχαρικά να μην παραμένουν πολύ καιρό συσκευασμένα γιατί αλλοιώνεται η γεύση και τα χαρακτηριστικά τους. Η Ινδία είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή μπαχαρικών. Ακολουθούν η Ινδονησία,η Τουρκία,η Γαλλία, η Αργεντινή, το Μεξικό και ηΜαλαισία.
                                                                                                             ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ.
ΚΟΜΜΑΤΑΣ ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΙ ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ.