ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

ΥΛΙΚΑ

2 κιλά σκληρό αλεύρι
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
150 γρ. μαγιά φούρνου
3 φλιτζάνια χλιαρό γάλα
10 αυγά
650 γρ. ζάχαρη
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
500 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 φακελάκι βανίλια
2 κουταλιές γλυκάνισο
1 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
2 κρόκους αυγών διαλυμένους σε λίγο νερό
αμυγδαλόψιχα σε λεπτά κομμάτια


ΕΚΤΕΛΕΣΗ



Διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε αλάτικαι μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη. Προσθέτετουμε 3-4 φλιτζάνια αλεύρι και αναμιγνύουμε καλά.
φροντίζουμε να τοποθετήσουμε την ζύμη σε ζεστό μέρος σκεπασμένο με μια πετσέτα για να ξεκουραστεί. περιμένουμε μέχρι η ζύμη για το τσουρέκι να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια της.
Σε μια λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρικαι το ποθετούμε το προζύμι σε μια τρύπα που ανοίγουμε στην μέση.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και το βούτυρο.
στην συνέχεια προσθέτουμε τη βανίλια, το γλυκάνισο, και τη μαστίχα και ρίχνουμε το μίγμα στη λεκάνη με το αλέυρι και το προζύμι.
συνεχίζουμε ζυμώνοντας την την ζύμη για το τσουρέκι καλά μέχρι να γίνει ομοιογενείς και να ξεκολλάει εύκολα απο την λεκάνη.
Αφου ολοκληρωθεί το ζύμωμα σκεπάζοπυμε την ζύμη για το τσουρέκι με μια πετσέτα και την αφήνουμε για μερικές ώρες σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει (ειναι έτοιμο μόλις γίνει περίπου η διπλα΄σια δσε όγκο.
Αφού φουσκώσει τηνν πλάθουμε στο επιθυμητό σχήμα που θέλουμε να δώσουμε στο τσουρέκι
και την τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμενο ταψί αφήνοντας το ταψί για μια με δύο ώρες να φουσκώσει (σκεπάζουμε με πετσέτα ή λαδόχαρτο).Σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 C τοποθετούμε το ταψί αφού αλοίψουμε το τσουρέκι με τους χτυπημένους κρόκους αυγού και το πασπαλήσουμε με την αμυγδαλόψυχα. το Τσουρέκι μας θα είναι έτοιμο σε 35-45 λεπτά.
ΚΟΜΜΑΤΑΣ ΠΑΥΛΟΣ 
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ & ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!

Σχόλια